showa
0

“ KOSTEN DOEN DE BEHOEFTE AAN BETERE SNIJBESCHERMING TOENEMEN ”

Uit officiële cijfers blijkt (1) duidelijk een toename van het aantal arbeidsongevallen en verzuim onder de 19 miljoen werknemers:

  • 670.000: Totaal van alle ongevallen met verzuim (+1,8% vs. 2010)
  • 38.368.115: Aantal verloren werkuren (+3% vs. 2010)
  • € 3273: Gemiddelde kosten van ongevallen met verzuim (inclusief beroepsziekten)

Van de arbeidsongevallen met blijvende ongeschiktheid als gevolg afhankelijk van het soort letsel, weten we dat 21% handletsels betreft.

Buiten deze feiten en cijfers worden de directe en indirecte kosten vaak onderschat, of zijn ze zelfs onbekend. Het is interessant om te weten dat volgens onderzoeken die over dit onderwerp zijn uitgevoerd, de verhouding tussen directe en indirecte kosten wel 1 op 6 kan zijn.

Preventie is dus van groot belang om het aantal ongevallen te verminderen. Bovendien is een ongeval en soms zelfs een dodelijk ongeluk een vorm van een groot sociaal en economisch trauma dat van invloed is op alle betrokkenen. Het bedrijf, de werkgever en de werknemer: iedereen wordt getroffen.

Uit onderzoek van internationale veiligheidsorganisaties blijkt dat met een relevant veiligheidsprogramma en risicopreventie 71% van de arm- en handletsels voorkomen had kunnen worden met goede persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), met name handschoenen die beschermen tegen snijwonden. Het dragen van de juiste snijbestendige handschoenen maakt inderdaad het verschil en beschermt werknemers tegen allerlei gevaren: snij- en kapwonden door de ruwe en scherpe randen van bouwmaterialen zoals glas, metaalplaat, bakstenen en dakbedekking.

Wat is de benodigde snijbescherming?

Om in de EU de mate van snijbescherming van een handschoen te beoordelen maken fabrikanten gebruik van de EN 388: 2016-norm (snijtestmachine). Het komt echter vaak voor dat bij handschoenen waarin glasvezel is verwerkt, het effect van de snijtest wordt verminderd doordat het mes bot wordt. De prestaties van handschoenen waarbij ze nog steeds voldoen aan EN 388 snijniveau 5 kunnen enorm variëren. Daarom heeft het Europees Comité voor Normalisatie gezegd dat wanneer wordt gestreefd naar een hoog niveau van snijbescherming (EN 388: niveau 4 en 5), het verstandig is om bij wijze van kruisvalidatie ook te kijken naar de resultaten van andere testmethoden, zoals de ISO 13997-testmethode.

Meer informatie en vergelijking van ISO 13997 met EN 388

Overeenkomstig tests volgens ISO 13997-normen (demovideo, moet deze waarde worden uitgedrukt als de snijbelasting in newton (N). Deze testmethode heeft betrekking op de drukkrachten die op vezels worden uitgeoefend wanneer snijrisico’s hoog zijn. Om betere individuele bescherming tegen snijwonden te bieden, heeft SHOWA zijn eigen innovatieve vezels ontwikkeld die de handen tegen snijwonden beschermen. Een voorbeeld hiervan is Hagane Coil™ dat in de S-TEX-serie wordt gebruikt. Deze gepatenteerde vezel combineert roestvrij staal (Hagane) met polyester en/of aramide vezels en biedt hoge niveaus van snijbescherming, variërend van 17.5 newton/level D tot 35 newton/level F20 volgens de ISO 13997-norm.

Tot slot geldt dat gezondheids- en veiligheidsmanagers die het aantal snijletsels willen terugdringen en vooral daar waar een hoge snijweerstand vereist is, moeten beseffen dat de resultaten met alle snijtestmethodes sterk kunnen verschillen, door verschillen in testmachines, in kracht die op de monsters wordt uitgeoefend, in scherpte van de rand van het mes enz.

Daarom adviseert SHOWA als echte fabrikant altijd naar de resultaten van de alternatieve ISO 13997-test te vragen. Met deze aanvullende informatie kunt u een beter onderbouwde beslissing inzake handbescherming tegen snijrisico’s nemen voordat u handschoenen met snijbescherming koopt. Alleen zo kunt u voorkomen dat uw werknemers onnodig risico lopen.

card-01

OP ZOEK NAAR DE JUISTE HANDSCHOEN VOOR UW BEDRIJF?

Spreek vandaag nog met een van onze specialisten